Var finns hjälpen?

  • flyktingkrisenvaxer.jpg
  • hjalposs1.gif
  • hjalposs2.gif
  • hjalposs3.gif
  • hjalposs4.gif
  • hjalposs5.gif
  • hjalposs6.gif
  • hjalposs7.gif
  • hjalposs8.gif
  • hjalposs9.gif
  • hjalposs10.gif
  • hjalposs11.gif
  • hjalposs12.gif
  • hjalposs13.gif
  • hjalposs14.gif
  • hjalposs15.gif
  • hjalposs16.gif
  • hjalposs17.gif
  • hjalposs18.gif
  • hjalposs19.gif
  • hjalposs20.gif
  • hjalposs21.gif

Besökare

2926720
Idag
Igår
Denna Vecka
Denna Månad
Alla Dagar
694
856
6698
21573
2926720

Your IP: 54.161.118.57
2019-07-20 18:56

Många äldre är undernärda i Sverige


 

Knappt uppvärmd mat, hel- och halvfabrikat som legat i sina kantiner i timmar är vad äldre kan förvänta sig att få till middag - i stället för mat lagad på plats, lagad med kärlek och god kunskap om hur bra mat ska tillagas. I Sverige finns idag cirka 250 000 äldre över 65 år med hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende, enligt Socialstyrelsens statistikdatabas som berör all äldreomsorg i hela landet. Av dessa är i genomsnitt ca 16 procent undernärda, vilket motsvarar ca 40 000 äldre. Ytterligare ca 118 000 riskerar att bli undernärda.

Yngve Gustafson känd från TV-serierna “Sveriges bästa äldreboende” och “Sveriges bästa hemtjänst” har beskrivit undernäringen inom äldreomsorgen i termer av vanvård, svält och nästintill aktiv dödshjälp. Han menar att orsakerna främst beror på bristande resurser och kompetens. Yngve Gustafson är professor i geriatrik vid Umeå universitet. 

Du använder ordet svält?

- Ja, det kan förarga och provocera en del, säger Yngve Gustafson. Och det är också mitt syfte. För att få uppmärksamhet på det här skamliga problemet för det svenska samhället. Alternativet är att säga att vi har så många äldre som lider av så allvarlig näringsbrist att de riskerar att dö i närtid. - Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa de att få i sig maten. Men det största problemet är att man inte kan individualisera behoven. För man har inte ens kunskapen om vilka behoven är, säger Yngve Gustafson.

När många aktiviteter inte kan utövas längre för de äldre, kvarstår i alla fall en njutning, att längta efter en god middag, vällagad och av fina råvaror men detta är inte alla förunnat i Sverige idag. Många betalar dyra avgifter för att åtminstone få ta del av dagens goda måltider med tillräckliga mängder mat utan att de behöver lägga sig hungriga på kvällen. En förbättrad miljö runt maten kostar nästan ingenting, men en ren duk och en blomma på bordet skaparen glädje kring maten som ökar välbefinnandet för de boende!