1.
Bli medlem i Nordiska Samfundet Mot Plågsamma Djurförsök (NSMPD). Ring så får du inbetalningskort för medlemsavgift. Aktiv eller stödmedlem välj själv.
2.
Köp inte diskmedel, tvättmedel, schampo, smink etc som testats på djur. Det finns många bra produkter som inte är djurtestade. Ring och beställ en förteckning över företag som garanterar att de inte testar på djur. Kontakta inköpschefen i affären där du brukar handla. Be dem ta in varor som inte är djurtestade.
3.
Köp inte päls! Undvik även pälskragar på jackor, kappor, handskar, stövlar m.m. Både saxfångst av djur ochh uppfödning av pälsdjur i bur på farmar är djurpälgeri.
4.
Köp ägg från fria höns. Handla direkt från hönsägaren, då kan du se om hönsen har det bra. Ägg märkta "Lantägg" är ingen garanti för att djuren inte sitter i bur. Be att få namnet på hönsägaren så kan du själv kontrollera. "Sprättägg" ska komma från lösgående djur.
5.
Ät bara kött som är "KRAV"-märkt. Det kommer från djur som föds upp och slaktas på bättre sätt än andra djur. Eller sluta helt att äta kött. Låna vegetariska böcker på biblioteket och lär dig laga vegetariskt.
6.
Om du åker utomlands: Bojkotta tjurfäktningar, dåliga djurparker, fotografering med djur (de är oftast drogade och avlivas efter säsongens slut). Rid inte på åsnor och andra djur, om du inte är säker på att djuren behandlas väl. Tala om för reseledaren att du inte vill deltaga i aktiviteter där djur utnyttjas. Köp inte souvenirer, kläder, eller smycken gjorda av djurdelar. Tänk på att elfenben ör gjorda av elefantens betar. Elfenben är dessutom förbjudet att införa i Sverige.
7.
Se till att du har kunskap om dina egna djur. Låna böcker på biblioteket, gå med i en djurklubb, gå på kurser. Många behandlar sina djur fel i brist på kunskap. Se till att djuren får rätts sorts mat. Ta reda på vad ditt djur tycker om. Förösök att ge det ett roligare liv. Om du har katt: se till att inga oönskade kattungar föds, det finns redan för många. Både han- och honkatter bör kastreras.
8.
Om du ser någon som slår eller vanvårdar sitt djur, anmäl djuråplågeri till polisen och vanvård till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ring någon av dessa - så får du mer information om hur du ska göra.
9.
Protestera mot djurplågeri. Ring och beställ vårt protestpaket. Eller skriv egna protestbrev och samla in namn på egna protestlistor. Skriv insändare.
10.
Sprid information. Dela ut informationsblad. Sätt upp affischer. Gör ett arbete i skolan för att informera dina skolkamrater. Visa diabilder och videofilmer för vänner och släktingar. Bär tröjor och rockmärken som visar vad du tycker.