Spara pengar – De vanligaste skälen att lönen inte räcker till !

Var finns hjälpen?

 • flyktingkrisenvaxer.jpg
 • hjalposs1.gif
 • hjalposs2.gif
 • hjalposs3.gif
 • hjalposs4.gif
 • hjalposs5.gif
 • hjalposs6.gif
 • hjalposs7.gif
 • hjalposs8.gif
 • hjalposs9.gif
 • hjalposs10.gif
 • hjalposs11.gif
 • hjalposs12.gif
 • hjalposs13.gif
 • hjalposs14.gif
 • hjalposs15.gif
 • hjalposs16.gif
 • hjalposs17.gif
 • hjalposs18.gif
 • hjalposs19.gif
 • hjalposs20.gif
 • hjalposs21.gif

Besökare

4053668
Idag
Igår
Denna Vecka
Denna Månad
Alla Dagar
91
807
1937
3155
4053668

Your IP: 3.238.118.27
2023-06-07 04:50

Bli effektivare på jobbet


Känner du dig ibland ineffektiv på jobbet? Det gör nog det flesta av oss ibland. Men genom att träna upp hjärnan, och lära oss använda den på rätt sätt, kan vi bli betydligt effektivare och mindre trötta!

I dag lever vi med ett stort informationsflöde och en ständig press att prestera. Använder man då hjärnan på fel sätt kan den bli överansträngd och ensidigt belastad. Hur använder du hjärnan när du arbetar? Kan du ägna full koncentration åt det du för tillfället håller på med? Förmodligen inte. Den del av hjärnan som är till för det vi koncentrerar oss på är ofta upptaget av annat. Den här delen av hjärnan, vi kan kalla den hjärnans "arbetsminne", har plats för ca sju saker. Det är vad vi kan hålla i huvudet samtidigt. Vi kan förhållandevis lätt läsa ett telefonnummer på sju siffror och sedan komma ihåg det medan vi slår numret. Är det tio siffror blir det betydligt svårare. Och försöker du samtidigt hålla i huvudet att du ska fråga efter en "Charlotta Nilshammar", då får du problem. Nästan alltid när vi sitter och försöker komma ihåg något är det i arbetsminnet det ligger. Vi måste alltså aktivt koncentrera oss på minnet, vilket stjäl energi och utrymme för det vi ägnar oss åt. Ibland kan vi ägna halva vårt arbetsminne åt saker som "jag måste komma ihåg att ge henne meddelandet när hon kommer" och "när jag har gjort klart det här ska jag svara på det där mejlet". Inte konstigt att vi är trötta efter arbetsdagens slut!

Att använda minnet på rätt sätt tröttar däremot inte ut hjärnan, utan stärker den. Dessutom ligger det vi memorerar säkrare. Vi överbelastar inte arbetsminnet utan sorterar in informationen i rätt fack i hjärnan och kan hämta det när vi behöver. Det finns många minnestekniker man kan använda sig av, och du har säkert själv haft dina egna genom åren. Gemensamt för minnesteknikerna är att man associerar den nya informationen med något som redan ligger stadigt på plats i hjärnan. Säkert använder du dig av detta när du exempelvis ska komma ihåg din bankomatkod. Du associerar den kanske med ett personnummer, telefonnummer eller gatunummer. Eller associerar du siffrornas placering med ett visst mönster? Det här kan du använda dig av mycket mer. Och gärna i kombination med visualisering, som är en annan av minnesteknikernas grundstenar. Det handlar helt enkelt om att skapa en bild i huvudet. Och ju roligare, galnare och sjukare bild du kan hitta desto bättre minns du den, så din fantasi kommer också få övning!

Så, du måste alltså komma ihåg att ge din kollega ett meddelande. Du vill att det här minnet ska dyka upp i huvudet i samma stund som hon kliver in genom dörren. Alltså associerar du ihop "meddelanden" med "din kollega kommer in genom dörren". Och så en riktigt galen bild. Hur skulle det se ut om din kollega kom in med en snökanon och sprutade post-it-lappar över hela kontoret? Eller om hon kanske var helt klädd i post-it-lappar? Välj en bild och försök se det framför dig! Hur ser det ut? Hur låter det? Placera minnet i hjärnan och tillåt dig sedan att fokusera fullt ut på ditt arbete. När du ser din kollega komma in genom dörren på riktigt, kommer du garanterat att tänka på din inre bild och börja le. Och minnet dök hjälpsamt upp precis när du behövde det.

Samma teknik kan du använda för att exempelvis komma ihåg namn. Det finns få saker som är så trevliga och uppskattade som att verkligen lägga människors namn på minnet! Så nästa gång du går på ett mingel, passa på att träna hjärnan lite! Samtidigt kan du briljera med din sociala kompetens. Börja med att hälsa på rätt sätt. Ofta koncentrerar vi oss på fel saker när vi hälsar på någon. Antingen tänker vi på vad vi själva ska säga, alltså vårt eget namn. Eller så börjar vi titta efter nästa person vi ska hälsa på. Eller också är vi fullt koncentrerade på tanken "jag är urusel på att komma ihåg namn så det är ingen idé att ens lyssna". Ingen av de här tankarna är särskilt nödvändiga. Koncentrera dig istället på personen du har framför dig, titta, lyssna och associera! Om du möter en person som heter Anna finns säkert det namnet redan i din hjärna. Kanske hette din barndomskamrat Anna? Din mormor? eller din katt? Vad du behöver göra nu är att associera den nya personen med namnet Anna. Och skapa en intressant bild. Föreställ dig den nya Anna med din barndomskamrats tofsar, din mormors glasögon eller din katts morrhår. Att du ler lite är bara trevligt. Nästa gång du får syn på Anna kommer minnet av hennes namn att dyka upp samtidigt. Mycket praktiskt.

När du gör den här nya associationen i hjärnan händer samtidigt något mer. Du har skapat en helt ny bild och gjort en helt ny koppling. Det här är faktiskt hjärngympa av första klass. Varje gång du tänker en tanke bildas ett tankespår i hjärnan. Tänker du samma tanke en gång till trampas stigen upp och blir kraftigare. Tillslut har vi ett antal motorvägar i hjärnan med de tankar vi alltid tänker och de sätt vi alltid brukar göra saker på. När vi däremot tänker en helt ny tanke, eller gör något på ett helt nytt sätt, skapas en ny tankebana. Gör du det här till en vana har du snart ett enormt nätverk av tankebanor i hjärnan. Stöter du på hinder kan du då hitta alternativa vägar. Din hjärna har blivit lite mer vältrimmad och van att användas och utvecklas. Du kan lättare hitta nya idéer och lösningar på problem. Och du har lärt dig använda hjärnan på bästa och mest effektiva sätt!

Av Gabriella Wejlid
www.gwmedia.se