Allt om åska och lite till!
Det finns ny tjänst som varnar dig för åska – genom ett sms.
Det är Bredbandsbolaget som ligger bakom den satsningen.
När klass 1-varning utfärdas måste man se upp! En sådan varning betyder nämligen att en väderutveckling väntas som innebär stora risker för djur och allmänheten, dessutom kan det innebära störningar för en del viktiga samhällsfunktioner.Varningen utfärdas oftast för väder som innebär stor fara, skador eller en del störningar för vissa fritidsaktiviteter mm.
Turning Torso i Malmö drabbas ofta av blixtbelysning, så även på nationaldagen som dessutom firades av med ett rejält fyrverkeri strax innan midnatt.
Åskradar.se visar var det åskar just nu på 3 olika kartor. Se åska och blixtar i realtid! http://www.askradar.se/
Att ta skydd under ett träd när det åskar är ett stort misstag dom flesta gör. Hälften av alla olyckor vid ett blixtnedslag och dunder och brak orsakas av att folk har ställt sig under ett träd.
Viktigt är också att hålla sig borta från allt vad som har med vatten att göra – både utomhus och inomhus. Så spara dusch, tvätt eller badet tills att ovädret gått förbi.
Åska förekommer inte sällan på sommareftermiddagar, i stora bymoln som skapats genom den heta soluppvärmningen under dagen eller eftermiddagen. En annan vanlig typ av åskoväder förekommer i samband och tillsammans med fronter, där kall luft möter den intensiva varma luften.
I en bil har du ett ganska bra skydd – men endast om den är helt och hållet i metall. Har bilen ett plasttak, eller om man rör vid en blottad metallyta när blixten dansar ner kan man få otäck, kraftig ström i sig.
Kan kosmisk strålning trigga igång åskoväder?
Kosmisk stålning med extremt kraftigt laddade partiklar förflyttarsig med ljuset hastighet från stjärnor
som håller på att tynar bort i rymden. Man tror eventuellt att dessa laddade partiklar kan trigga igång åskoväder?
Dessa döende stjärnor i rymden kastar nämligen ut stora mängder kosmisk strålning, röntgenstrålning, gammastrålning och även neutriner m.m. Även solen skickar ut stark, intensiv, kosmisk strålning.
Denna kosmiska strålningen är framför allt protoner med ofattbar hög kinetiskt energi, otroligt mycket högre än vad vi kan förverkliga i en partikelaccelerator.
Dessa förflyttar sig med ljusets hastighet och träffar så ganska snart vår älskade Jord. Vid inträdet i atmosfären på ca. 10 kilometers höjd slår den intensiva kosmiska strålningen sönder existerande luftmolekyler som består främst av syre och kväve. Hade vårt mänskliga öga varit kvickare och av bättre kvalitet, hade vi kunnat se dessa så kallade "ljusbangar".
Positiva eller negativa blixtrar ?
Blixten kan faktiskt slå mellan flera olika moln, "molnblixt", eller studsa ner mot marken, s k . jordblixt. Negativa blixtrar från molnets nedre ände är säkert den vanligaste typen. Men det är dom positiva blixtrarna från molnets övre del, som är den starkare typen. Åskmoln kan faktiskt vara ända upp till en 1 mil höga och innehåller ibland is i den övre delen och en massa vatten i den nedre delen. Positiva blixtrar är vanligast under höst, vinter och vår.