Espresso !
Maskinen
För att en espresso ska bli riktigt bra så bör du se till att du har en maskin där
temperaturen på vattnet är 90 ºC när det hamnar i kaffet och att trycket i maskinen då är 9 bar.
Malning
Malningen ska vara finare än till en filterbryggning, man ska mala bönorna så att bryggningen tar mellan 20-30 sekunder.
Tänk på att när man malt kaffebönorna så bör man brygga kaffet inom 10-15 minuter.
En köpt burk med färdigmalt espresso som är öppnad håller ungefär 1-7 dagar beroende på hur bra man återförsluter förpackningen.
Dosering
För en kopp espresso ska man doser 7 gram kaffe i bajonetten. Pressa lite lätt så att kaffet får en jämn yta, Tryck sedan kaffet hårt, med 15kg:s kraft, det finns verktyg att köpa som mäter hur hårt tryck man gör. Detta gör man för att det ska bli ett jämnt motstånd när vattnet möter kaffet, om man pressar för löst så blir det mindre crema.
Koppen
Koppen ska vara varm innan man brygger kaffet ner i den.
Brygg kaffet
Detta ska ta ungefär 25 sekunder.
Creman
En perfekt crema är nötbrun
Cappuccino !
Brygg en espresso
Mer om hur man gör en espresso kan du läsa i guiden “hur man gör en espresso”
Brygg den direkt i den kopp som är ämnad för cappuccinon.
Skumma mjölk
Häll i kall mjölk i en kanna. Kannan ska vara fylld till hälften.
Dra ner ångröret i kannan ångröret ska nästan nå botten. Slå på ångan, sänk sedan kannan så att mjölken börja rotera av ångans ström. Ett visslande ljud hörs. Håll ena handen på botten av kannan och när det bränns till i handen är mjölken klar, då är den lagom varm. Mjölken ska inte vara för varm, ca 65 grader.
Knacka
Knacka kannan några gånger i bordet för att stabilisera mjölken och knacka bort dom största bubblorna.
Häll mjölkskummet
Sakta ner i kaffet så att skummet lägger sig fint i koppen och creman bildar en mörkare ring ytterst längs kanten.