Dagligen meddelas det om elände, sjukdomar, nöd, misär, tårar men även lycka & glädje!

Var finns hjälpen?

 • flyktingkrisenvaxer.jpg
 • hjalposs1.gif
 • hjalposs2.gif
 • hjalposs3.gif
 • hjalposs4.gif
 • hjalposs5.gif
 • hjalposs6.gif
 • hjalposs7.gif
 • hjalposs8.gif
 • hjalposs9.gif
 • hjalposs10.gif
 • hjalposs11.gif
 • hjalposs12.gif
 • hjalposs13.gif
 • hjalposs14.gif
 • hjalposs15.gif
 • hjalposs16.gif
 • hjalposs17.gif
 • hjalposs18.gif
 • hjalposs19.gif
 • hjalposs20.gif
 • hjalposs21.gif

Besökare

4019738
Idag
Igår
Denna Vecka
Denna Månad
Alla Dagar
31
487
1207
9020
4019738

Your IP: 44.200.168.16
2023-03-22 05:35

Bästa Gratis ProgrammenAlla gratis program som anges nedan är gratis för personligt bruk. Många av dessa är också otroligt kompetenta men kontrollera alltid licenser innan du installerar ett program i en kommersiell miljö, oftast eller nästan jämt kan man räkna med att dom är helt gratis för privat bruk. Dom flesta jag har frågat har lite eller ingen kännedom av dessa program och frågar hur det kommer sig att dom är gratis och kanske även tvivlar ibland på dess kvalité. Sanningen är att, även om det är fri programvara så finns dom flesta funktionerna och dom kan göra nästan alla uppgifter som mycket dyrare program. Anledningen att många missar dessa program är att de stora mjukvaruföretagen som t ex, Microsoft och Norton med flera, spenderar miljontals kronor varje år i reklam för sina produkter där deras fria programvara inte har samma typ av nedan omnämnda fullversioner. Vissa kommersiella programvaror (t.ex. Adobe Photoshop) är förstås värt vartenda öre, men många är det verkligen inte!

Flera av de nedan nämnda företag som erbjuder en gratis programvara använder det som ett sätt att annonsera en kommersiell "full" version, denna erbjuder förstås fler funktioner. Om du gillar gratis versionen av ett specifikt gratis program - och vill visa ditt tycke för den produkten kanske du vill överväga att "uppgradera" till den fulla "betal" versionen.

Andra program som finns är "öppen källkod-program" och görs och underhålls av frivilliga, dvs om du gillar programmet kanske du vill stödja den fortsatta utvecklingen genom att göra en donation till utvecklings teamet. Detta är naturligtvis helt frivilligt och ej något krav från utvecklings teamet. De flesta projekt har en sida med en donations - länkknapp. Skulle denna saknas kan man gå via sourceforge.net. Majoriteten program på denna sida är "gratis open source-projekt" och finns översatta till svenska.

 File Renamer  File Renamer är ett använbart program för att ändra namn på ett enkelt sätt i filer och mappar och vill man så kan man ändra namn på många filer samtidigt. En intressant nyhet är att man kan byta namn på mp3-filer baserat på låtarnas id3 - information. Smart !

  Free Download Manager  Din webbläsare kan naturligtvis, även ladda ned filer - det visste du väl, så varför i all sin dar ska man installera ytterligare ett speciellt nedladdnings program? Jo ! - ett snabbt svar är - bättre prestanda, ett nedladdnings program kan ofta flerdubbla nedladdningshastigheten genom att ladda ned flera delar av en fil samtidigt och på ett tekniskt avancerat sätt. Free Download Manager innehåller även en hel Bittorrent-klient så att man kan ladda ned filer, om du så önskar även på detta sättet. Så detta betyder då att man inte behöver ha någon speciell bittorrent klient installerad, klickar man på en torrent länk som leder till en bittorrent fil så laddar Free Download Manager ner den filen också.

 Cobian Backup  Regelbunden säkerhetskopiering av filer är absolut nödvändigt - och är ett bra sätt att undvika en total katastrof när datorn eller hårddisken lägger av eller kraschar. Cobian Backup är ett väldigt fint och lättanvänt program för att regelbundet skapa kopior av alla dina mappar och viktiga filer som du är så rädd om. Rekomenderas personligen och programmet är även översatt till svenska.

Firefox - En webbläsare som är minst lika bra som Microsoft, som har flera av dess funktioner och kanske fler i den senaste versionen av Internet Explorer! Växer rekordartat i popularitet för varje dag och anses av många vara en bättre och säkrare webbläsare än Internet Explorer.
Smart Defrag Disk fragmentering och bra datorprestanda går inte hand i hand. I själva verket är disk fragmentering en av de främsta orsakerna till långsamma och instabila prestanda av en PC. När du har använt datorn tillräckligt länge ligger dina filer spridda här och där i hårddisken och det känns som om datainläsning tar evigheter och lite till. Smart Defrag gör denna hantering till en barnlek och gör uppenbar skillnad.
Thunderbird - För dig som tröttnat på Microsofts övertag så är Thunderbird ett fullgott alternativ. Alltså ett e-postprogram som är en perfekt ersättare till Microsofts Outlook Express och Windows Mail. Det är fullspäckat av funktioner och det kan även importera din Outlook och Outlook Express-meddelanden och kontakter. För kalander delen rekommenderar jag Lightning plugin
Libre Office - Microsoft Office dödaren. Har i stort sett allting som MS Office har, kan även öppna och spara kompatibel Word, Excel och Powerpoint-filer, men kostar mindre (dvs inget alls!) Det kan även spara dina filer som PDF!
CCleaner - När du surfar din dator ackumuleras hundratals "tillfälliga" filer, naturligtvis visar det sig att många av dem inte är så tillfälliga som de borde vara. Likaså registret (det område där Microsoft döljer allt sin smutsiga tvätt) kan bli igensatta med fragment av program som du trodde du hade avinstallerats och även annat skräp du inte vill eller behöver, dessa saktar ner datorn och göra det mindre stabilt. Välkommen att testa CCleaner, ett utmärkt gratis program som snabbt tar bort datorns smutstvätt som du naturligtvis inte önskar.
Google Picasa - Varje man och hans hund har försökt göra ett bra bildprogram under årens lopp - HP, Jessops, Apple, Tesco, Adobe - listan kan göras hur lång som lång helst. Men nu har allting förändrats med införandet av Google Picasa. Det är väldigt lätt överskådligt för ögat och det är så lätt att använda så att du nog kan be barnen att förklara det för dig!
Foxit PDF Reader - Adobe Reader har blir stort och långsamt på ålderns höst, som standard installeras en massa onödiga saker som du egentligen inte behöver eller vill ha. Ersätt det med Foxit PDF Reader och förbered dig att bli ganska imponerad av hur snabbt dina PDF-filer öppnar!
Avast Antivirus Home Edition - Grovsopornas Internet Security sviter som Symantecs Norton och McAffee är roten till flertalet Data problem . Under många år brukade jag rekommendera Grisoft s AVG antivirus som ett lätt alternativ, men successivt har även detta program gått  samma sätt som de stora pojkarna, blivit långsamt och irriterande. I dag rekommenderar jag Avast Home Edition som ett ljus i tunneln, lågt resurskrävande antivirusprogram. Också värt att överväga är Avira AntiVir Personal
IrfanView - Byt Windows skräpiga "Bild & Fax viewer" mjukvara med denna lilla, snabbt och fullt fungerande bildvisare. Detta program har fått legendarisk status under åren, av det enkla faktum att det otroligt smidigt - helt strålande med andra ord!
CDBurnerXP Letar du efter ett bra brännarprogram behöver du inte leta längre. Programmet stöder även Blu-ray Disc och HD DVD, och kan bränna CDDA från mp3-, wav-, ogg-, flac- och wma-filer med eller utan tystnad tillagd mellan spåren. Vidare är det möjligt att skapa skivavbilder i det standardiserade ISO-formatet. Bin- och nrg-filer kan konverteras till ISO-filer. Ladda ner och installera CDBurnerXP och spara de hundralapparna du tjänar till något roligare. En viss del av pengarna tycker jag dock att du bör donera till utvecklaren. Programmet finns givetvis på svenska. Passar även till Vista !
VLC Media Player - En mediaspelare som kommer att spela nästan all din avideo filer eller vad som helst faktiskt. Mycket liten, mycket snabbt och helt gratis VLC sport playlisting, DVD-rippning, visualiseringar och mycket mer utan att ta upp hela din skärm eller bombarderar dig med reklam. Också värt ett litet omnämnande är GOM spelaren Det är inte öppen källkod eller "extensible" på det sättet som VLC är men det spelar nästan alla format och har en mycket attraktivt tydligt gränssnitt.
Secunia PSI - Från Secunia kommer Personal Software Inspector, vilket beskrivs som en motsvarighet till Windows Update – men för program från alla programvaruleverantörer. Programmet har betatestats i omkring ett och ett halvt år, och nu släpps en skarp version. På senare år har sårbarheter i tilläggsprogram som Real Player, Adobe och ActiveX kommit att utnyttjas i högre grad. Ofta kräver dessa program att man aktivt uppdaterar dem, till skillnad från Microsoft-program vilka som standard uppdateras automatiskt via Windows Update. Secunia PSI. Secunia skannar din dator mot en databas med tusentals populära program och inte bara de' den talar även om för dig när den hittar föråldrad programvara, den ger dig även en länk för att hämta den uppdaterade versionen!
Real-Alternative - Real Alternative gör det möjligt att spela upp .ram-filmer utan att ha RealOne-player installerat. Det räcker med att ha Windows Player Classic som ingår i Windowspaketet. Försök att ersätta RealOne-player med Real-Alternative som är minst lika bra.
QuickTime-Alternative - QuickTime Alternative är som namnet säger ett alternativ för att spela upp filer i formatet QuickTime. Det här programmet innehåller även en samling andra verktyg t.ex. multimediaspelaren Media Player Classic, diverse codecs till QuickTime och en plug-in för att spela/visa audio- och videofiler i alla typer av browsers. QuickTime Alternative är ett program som bevisat har en kvalitet och funktionalitet som är likvärdig andra spelare i den här kategorin, inklusive den välkända QuickTime från Apple.
K-Lite Codec Pack - K-Lite Codec Pack innehåller i stort sett alla avkodare (codecs) du kan tänkas behöva för att spela upp nedladdad film. Nu behöver du inte längre leta runt på nätet efter en ny codec varje gång du ska spela upp en ny film. Några av avkodarna som ingår i K-Lite Codec Pack Full är DivX, Xvid, CoreAVC, MP3, Vorbis, AAC, Intel Indeo, AC3ACM och x264. Efter att ha installerat K-Lite Codec Pack Full kan du spela upp filmerna i din vanliga mediespelare, som exempelvis Windows Media Player eller Winamp.
Spacemonger - Om du som jag ständigt har dåligt med diskutrymme. Att använda Windows kan vara nog så resurs och plats krävande, därför vill man säkert kunna identifiera vart alla MB tar vägen. Tips är då detta fina program som ger dig en översikt (obs: titta på gratis nedladdnings fliken för att hitta den fria gamla versionen)
Sandboxie - Sandboxie skapar ett "genomskinligt" förvaringsutrymme mellan dina program och din hårddisk. Det tillåter läsning från hårddisken, men den sparade datan samlas i Sandboxies eget lager (sandbox). Vid tömning av detta lager försvinner all sparad data, precis som om det aldrig varit där. På detta sätt är det behändigt att testa t.ex. suspekta program. Genom tömning av Sandboxies lager försvinner hela det installerade programmet inklusive registeruppgifterna. I det fallet att programmet behagar dig, så kan du installera det på nytt genom att kringgå Sandboxie. Programmet är mycket lämpligt också för webbläsare. Sandbox samlar alla temp.filer, "historiauppgifter" och tom. eventuella skadeprogram i sitt lager och allt detta kan du utplåna genom tömning av sandboxlagret.
Truecrypt - Behov kryptering?Truecrypt har länge varit ett mycket attraktivt alternativ för att kryptera känslig data. Anledningarna till att man vill ha datan krypterad kan vara många och att kryptera data man har på ett USB-minne kan vara bra med tanke på att man lätt kan tappa bort en sådan enhet. Har man då krypterat innehållet med Truecrypt så behöver man inte vara lika orolig för att informationen på minnet skall hamna i orätta händer. Detta kräver så klart att man har valt ett bra lösenord. Truecrypt har funnits till Windows samt Linux tidigare, det har även gått att tanka ned källkoden. Nu har de släppt version fem av programmet. Nytt för denna version är bland annat att Truecrypt nu finns i en version för Mac OS X, att Windowsversionen är upp till dubbelt så snabb samt att det fått nya och säkrare krypteringsalgoritmer.

7zip - är ett kraftfullt komprimeringsprogram som stöder 7z, ZIP, RAR, CAB, GZIP, BZIP2 och TAR-formaten. Nya 7z kan packa 30-50% tätare än det traditionella ZIP-formatet.  7-ZIP klarar även att packa det traditionella ZIP formatet. Du kan köra programmet från kommandotolken och den har FAR manager stöd. 7zip är ett bra gratis program som kan skapa och öppna Zip-filer och många andra typer av komprimerade filen.

Faststone Image Viewer - Låter dig snabbt och enkelt titta på bilder. Du kan även konvertera bildfiler mellan olika format och utföra enklare redigering med programmet. OBS ! Även på svenska.