Dyrt med tandläkare

Skriv ut
Träffar: 4469


 

Äldre har inte råd att gå till tandläkaren längre. Man har avsatt ett antal miljoner till de äldre för just tandläkarvård, men det räcker inte på långa när. Inte ens den årliga tandöversynen har pensionären råd med. Många äldre tar mediciner som leder till muntorrhet och det blir ofta skador på tänderna som innebär större ingrepp och dessa blir ofta kostsamma för den enskilde individen. Många låter bli att besöka tandläkaren - en del har möjlighet att låna av barnen och i sista läget kanske någon vågar anlita socialtjänsten för att be om pengar till tandvården. Ett högkostnadsskydd för äldre kanske inte vore så dumt ändå - frågan är bara hur man rättvist ska fördela detta mellan rika och fattiga pensionärer. När man får tandvärk så måste samhället ställa upp för den drabbade, gammal som ung ! Man räknar med att ca 850 000 svenskar har inte råd att gå till tandläkaren - vilket ju är enastående häpnadsväckande......  

Vad kan man själv göra för att få råd! För det första kan man be om en billigare behandling och be om en billigare lösning än den som tandläkaren föreslår. Till exempel:

Man har alltid rätt att välja en annan tandläkare. Man kan be att få dela upp betalningen i flera mindre poster. Om man inte blir hjälpt av vare sig lån, avbetalningsplaner eller billigare alternativ kan man vända sig till socialtjänsten i den kommun man bor i för att ansöka om socialbidrag, så kallat ekonomiskt bistånd. För att få mer information om vilken hjälp man kan få kan man kontakta landstinget eller regionens växel eller kommunens socialkontor. Ibland kan man få hjälp av landstinget, ibland av frivilliga organisationer, att söka ekonomiskt stöd, till exempel från vissa fonder eller stiftelser. Precis som vid alla individuella bedömningar som görs av socialtjänsten när man ansöker om ekonomiskt bistånd gäller att man inte får någon hjälp så länge man har egna privata tillgångar, som till exempel hus eller pengar på banken.