Nästan en kvarts miljon pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns i Sverige. Sedan 2006 har andelen fattiga ökat dramatiskt. Bromsen i pensionssystemet slog till efter sista finanskrisen i pensionssystemet och 2010 sänktes därför pensionerna. Detta resulterade i att ännu fler hamnade under det relativa fattigdomsstrecket. Dessutom har grundnivån i pensionen inte ökat lika mycket som lönerna de senaste åren. Det har gjort att pensionärerna hamnat ännu mer på efterkälken. PRO menar att klyftan ökat mellan garantipensionärer och löntagare. Att lyfta alla pensionärers låga pension över fattigdomsgränsen skulle kosta staten runt 4,5 miljard kronor varje år. Utslaget på varje pensionär rör det sig om ungefär 1.700 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.
Fakta: Bromsen i pensionssystemet: Bromsen, som också kallas balanseringen handlar om att skulderna i pensionssystemet inte får bli större än tillgångarna. Balanseringen är förhållandet mellan tillgångar och skulder. Bromsen slår till när de inbetalade avgifterna väntas bli för låga i förhållande till utbetalningarna. Detta för att inte värdet i pensionssystemet ska urholkas på sikt.
I ett inlägg på Veteranens debattsida Silvergenerationen skriver en insändare så här:
”Två begrepp som förvirrar lite är fattigdomsgräns och ”fattigpensionär”. Det som förr kallades fattigpensionär heter idag garantipensionär. Garantipensionen är idag ca 7046 kr i månaden för sammanboenden och ca 7899 kr för ensamstående. För en ensamstående person handlar det om ca 5000 kr i månaden efter skatt. Ungefär det dubbla om man är sammanboende. Till dessa belopp kan man sedan få maximalt bostadsbidrag på 5000 kr i månaden. Sedan kommer begreppet fattigdomsgränsen. Det bygger på SCR/Eurostats definition av fattigdom dvs under 60 procent av medianinkomsten. Det innebär 10 800 kr i månaden efter skatt, vilket kan motsvara ca 18000 kr i månaden.”
Det är besvärliga tider nu för pensionärer! Det orangefärgade kuvertet dyker upp allt ibland och flinar oss rätt i ansiktet med konstiga siffror och procentsatser som ingen begriper. Många ger upp och kastar skiten (kuvertet) så fort som möjligt i soporna för att fortast möjligt glömma hur det kommer att gå med ekonomin när man blir äldre....... Ingen vill veta hur livet kommer att bli efter 65 - kanske blir det att leva på vatten och skorpor resten av livet. Det rådet som sprids i media är att det är bara att jobba så länge man orkar, helst heltid och att man ser till att få bra betalt - hoppa gärna över semestern också, så att det blir pengar över till begravnings kostnader när det blir dax att stänga locket för gott. Pensionen speglar arbetslivet. Den före detta VD: n för ett stort företag kan flyga till Bahamas med en massa pengar i bagaget, medan den pensionerade undersköterskan knappt har råd att ta tunnelbanan. Klassamhället består ända fram till döden.