Så här går det till när bedragare lurar dig ! Bluffen inleds med att tjuvarna ringer upp äldre personer och utger sig för att vara poliser. I samtalet säger de att personen haft inbrott och att de kommer att göra ett hembesök för att undersöka saken närmare. En 70-årig man från Helsingborg råkade ut för telefonsamtalet för någon dag sedan, men klarade sig då han inte släppte in poliserna i lägenheten trots att de stod utanför hans dörr och lät trovärdiga. Han var själv medveten om att han inte haft något inbrott och kände därför på sig att det hela var en bluff.
Microsoft-bedrägerierna: Bluffen går ut på att en engelsktalande person ringer upp och uppger att han jobbar på företaget Microsoft. Personen förklarar att du har fått ett virus i datorn som hen ska hjälpa till att ta bort. För att göra det, måste personen fjärrstyra datorn – när de får tillgång till datorn så tömmer bedragaren offrets bankonton via internetbanken. Det rör sig om ett 20-tal fall i veckan. Bara bankerna kan se helheten och det är skrämmande uppgifter som vi inte hade tidigare. Bedrägerierna utgår nästan uteslutande från Indien och riktar in sig på äldre människor som oftast har lite sämre datorkunskaper. Eftersom man själv ”tillåtit” överföringen från sin internetbank till bedragaren, så får den drabbade inte heller tillbaka sina pengar.
Allt fler äldre privatpersoner blir lurade att teckna telefonabonnemang som i verkligheten är företagsabonnemang. Många företagsabonnemang är bundna i 36 månader och saknar ångerrätt. Det är villkor som inte är tillåtna i avtal med privatpersoner. De oseriösa försäljarna riktar ofta in sig på äldre personer, och de som hör av sig med klagomål är ofta pensionärer som har varit företagare, och numera bara har kvar en passiv näringsverksamhet. Konsumentverket rekommenderar att man anmäler sitt telefonnummer till NIX-registret för att undvika oönskade säljsamtal. Numera går det att ”nixa” både fasta och mobila telefonnummer.